Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ερωτήσεις που μας Κάνετε Συχνά

Πότε ευχήθηκες τελευταία φορά καλημέρα σε έναν τυχαίο άγνωστο? Εμείς καθημερινά, δημιουργώντας αισιόδοξα μηνύματα και μοιράζοντάς τα στην πόλη.

Ποιοι είσαστε?
Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί. Φοιτητές και απόφοιτοι, μαθητές σχολείου και γιαγιάδες με εγγόνια. Άλλοι σπουδάζουμε μουσική και άλλοι πηγαίνουμε ακόμα σχολείο, κάποιοι είμαστε γιατροί και δικηγόροι, και κανα-δυο προγραμματιστές. Μπορεί κάποιον από εμάς να ξέρεις!

Πώς και πότε ξεκίνησε το project;
Ξεκίνησε παλιά, από έναν από εμάς. Αρκετά χρόνια πριν, συνάντησε τυχαία την έννοια των random acts of kindness - τυχαίων πράξεων καλοσύνης, δηλαδή. Αφορά καλές πράξεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να φέρει χαρά σε αγνώστους, χωρίς να δέχεται ανταμοιβή ή αναγνώριση. Την ίδια εποχή είδε μια φωτογραφία ενός τέτοιου μηνύματος - κάποιος είχε γράψει “take a smile” σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί, είχε ζωγραφίσει χαμόγελα και τα είχε ξεχωρίσει με χαρτί ώστε να μπορεί κανείς να τραβήξει και να πάρει ένα. Σκέφτηκε πόσο θα του έφτιαχνε την ημέρα αυτό, πόσο θα ενθουσιαζόταν, και ευχήθηκε να υπήρχε κάποιος να το κάνει. Και έτσι αποφάσισε ότι θα έπρεπε ο ίδιος να κάνει κάτι τέτοιο ώστε να υπάρχει για κάποιους άλλους. (Γίνει η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο, λέει το γνωστό ρητό.)
Για 2.5 περίπου χρόνια κολλούσε καθημερινά μηνύματα όπως “Καλημέρα” ή “Πάρε ένα χαμόγελο” σε στάσεις, κολώνες, σταθμούς, φανάρια πεζών, στη σχολή, σε τουαλέτες καφετεριών. Λίγο καιρό μετά, ανακαλύφθηκε τυχαία από μια φίλη, που ενθουσιάστηκε με την ιδέα, την αγάπησε και θέλησε να γίνει και η ίδια μέρος. Τότε γίναμε από ένας, δύο. Λίγους μήνες πριν, δημιουργήσαμε λογαριασμούς στα social media και το hashtag #thekalimeraproject για να μοιραστούμε την ιδέα μας με όσον περισσότερο κόσμο μπορούμε και να κρατήσουμε επαφή με αυτούς που βρίσκουν τις καλημέρες μας και τις μοιράζονται. Και έτσι, γίναμε πολλοί!

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Ο πρωταρχικός στόχος είναι να ευχηθούμε σε όσους περισσότερους τυχαίους άγνωστους μπορέσουμε “καλημέρα”. Να φτιάξουμε απλώς για λίγο, έστω και λίγο την ημέρα όποιου δει ένα από τα μηνύματά μας, να χαμογελάσει αυθόρμητα, να ξεχάσει για λίγα δευτερόλεπτα ό,τι σκεφτόταν. Σε δεύτερο επίπεδο, θέλουμε να εμπνεύσουμε όσον κόσμο περισσότερο μπορούμε να κάνει κάτι για κάποιον άγνωστο συνάνθρωπο. Αυτό που εξαρχής ήταν αυτό που μας κινητοποίησε -η σκέψη "αφού θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει θα το πραγματοποιήσω ο ίδιος", αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε τελικά. Από την σκέψη και ευχή στην πράξη οι κινήσεις είναι τελικά ελάχιστες.

Πιστεύετε πως η θετική στάση στα πράγματα θα μας σώσει? Σίγουρα δεν είναι πανάκεια, ούτε θα δώσει λύση σε όλα. Πιστεύουμε όμως πολύ στη φράση που αποδίδεται στον Αίσωπο: Καμία καλή πράξη, όσο μικρή και αν είναι, δεν πηγαίνει ποτέ χαμένη. Έτσι, προσπαθούμε να κάνουμε λίγο πιο φωτεινές τις ημέρες των συνανθρώπων μας, των αγνώστων γύρω μας, ελπίζοντας κάποιοι από αυτούς να προσπαθήσουν με τη σειρά τους να ομορφύνουν την ημέρα κάποιου άλλου.

7 σχόλια:

  1. Εδώ και ώρα σας χαζεύω!
    Και μόλις τώρα πήρα την απόφαση να γίνω μια από εσάς;; Μπορώ;;
    Έχω ήδη έτοιμο το δικό μου "πάρε ένα χαμόγελο" και το απόγευμα θα το κολλήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!Μάρθα, βεβαίως και μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στις καλημεροκολλήσεις μας!!Δεν χρειάζεται κάποια απαιτητική διαδικασία, απλά χρειάζεσαι πακετάκια post-it, μαρκαδόρους, μπορείς να αντιγράψεις τα μηνύματα που ήδη χρησιμοποιούμε εμείς ή και να δημιουργήσεις δικά σου θετικά μηνύματα. Πάντα όμως με το hashtag #thekalimeraproject, για να μπορούν πολλοί να σε βρουν. Θα χαρούμε πολύ αν μας στείλεις φωτογραφίες από τις δημιουργίες σου καθώς και ιστορίες που ίσως βιώσες καθώς κολλούσες καλημέρες!! ΥΓ.ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την αργοπορία της απάντησης! και ελπίζουμε τελικά να το κόλλησες εκείνο το "πάρε ένα χαμόγελό" σου!! :)

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα!!Μάρθα, βεβαίως και μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στις καλημεροκολλήσεις μας!!Δεν χρειάζεται κάποια απαιτητική διαδικασία, απλά χρειάζεσαι πακετάκια post-it, μαρκαδόρους, μπορείς να αντιγράψεις τα μηνύματα που ήδη χρησιμοποιούμε εμείς ή και να δημιουργήσεις δικά σου θετικά μηνύματα. Πάντα όμως με το hashtag #thekalimeraproject, για να μπορούν πολλοί να σε βρουν. Θα χαρούμε πολύ αν μας στείλεις φωτογραφίες από τις δημιουργίες σου καθώς και ιστορίες που ίσως βιώσες καθώς κολλούσες καλημέρες!! ΥΓ.ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την αργοπορία της απάντησης! και ελπίζουμε τελικά να το κόλλησες εκείνο το "πάρε ένα χαμόγελό" σου!! :)

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!! Ελένη με μεγάλη μας χαρά να συμμετέχεις κι εσύ στις καλημεροκολλήσεις μας!! Δεν χρειάζεται κάποια απαιτητική διαδικασία, απλά χρειάζεσαι πακετάκια post-it, μαρκαδόρους, μπορείς να αντιγράψεις τα μηνύματα που ήδη χρησιμοποιούμε εμείς ή και να δημιουργήσεις δικά σου θετικά μηνύματα. Πάντα όμως με το hashtag #thekalimeraproject, για να μπορούν πολλοί να σε βρουν. Θα χαρούμε πολύ αν μας στείλεις φωτογραφίες από τις δημιουργίες σου καθώς και ιστορίες που ίσως βιώσες καθώς κολλούσες καλημέρες!! ΥΓ.ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την αργοπορία της απάντησης! :)

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα!! Ελένη με μεγάλη μας χαρά να συμμετέχεις κι εσύ στις καλημεροκολλήσεις μας!! Δεν χρειάζεται κάποια απαιτητική διαδικασία, απλά χρειάζεσαι πακετάκια post-it, μαρκαδόρους, μπορείς να αντιγράψεις τα μηνύματα που ήδη χρησιμοποιούμε εμείς ή και να δημιουργήσεις δικά σου θετικά μηνύματα. Πάντα όμως με το hashtag #thekalimeraproject, για να μπορούν πολλοί να σε βρουν. Θα χαρούμε πολύ αν μας στείλεις φωτογραφίες από τις δημιουργίες σου καθώς και ιστορίες που ίσως βιώσες καθώς κολλούσες καλημέρες!! ΥΓ.ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την αργοπορία της απάντησης! :)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα υποδεχόμαστε την σημερινή ημέρα με ένα μεγάλο χαμόγελο
    Θα ήθελα να συμμετασχω κι εγώ σε αυτή την υπέροχη δράση <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή